Opublikowano

Aeropress – gadżet do parzenia kawy w każdych warunkach

Aeropress to rewolucyjny sposób parzenia kawy, którego cechą charakterystyczna jest przenośna forma oraz fakt, że do zaparzenia w urządzeniu wybornego espresso, potrzebny jest nam tylko… wrzątek. To dość młody produktu który został opracowany w 2005 roku w USA przez Alana Adlera. Potocznie nazywany jest strzykawką do kawy, ze względu na specyficzny kształt urządzenia oraz metodę przygotowania kawy. Początki z Areopressem mogą być nieco trudne, lecz po zapoznaniu się z niezbędnymi wskazówkami, codzienne parzenie kawy w Aeropressie stanie się czystą przyjemnością! Jak obsługiwać taki gadżet do parzenia kawy w każdych warunkach? Wyjaśniamy!

Spis treści:

  • Aeropress – moc espresso w przenośnej formie
  • Czego potrzebujesz do zaparzenia kawy w Aeropressie?
  • Jak przygotować kawę w Aeropressie?

We wpisie dowiesz się jakie są główne cechy Aeropressu, jakie są zalety posiadania strzykawki do kawy oraz jak poprawnie przygotować w niej kawę.

Aeropress – moc espresso w przenośnej formie

Kompaktowy wymiar urządzenia oraz możliwość zaparzenia kawy bez dostępu do prądu i gazu, są największymi atutami aeropressu. Samo urządzenie swoim wyglądem przypomina sporych rozmiarów strzykawkę – składa się z głównego cylindra do parzenia kawy, tłoku za pomocą którego przeciskamy kawę do kubka, oraz z pozostałych akcesoriów. Kawę zaparzoną w Aeropressie porównuje się najczęściej do espresso, ze względu na jej mocny charakter. Smak kawy jest delikatny, niezwykle bogaty, ale także łagodniejszy niż smak klasycznego espresso. Przygotowywanie kawy w tym ciekawym urządzeniu, może odbywać się na różne sposoby, w zależności od preferencji smakosza. Po zakupie kawiarki zachęcamy do eksperymentowania!

Czego potrzebujesz do zaparzenia kawy w Aeropressie?

Aeropress poza podłużnym cylindrem i tłokiem, składa się z lejka, którego używa się do parzenia napoju w dzbanku, miarki w kształcie łyżeczki, służącej do nakładania zmielonej kawy, płaskiego mieszadła, sitka oraz papierowego filtra. Okrągłe, cienkie filtry są dołączone do ekspresu, wraz z wygodnym podajnikiem w kształcie tuby. Sitko z filtrem są idealnie do siebie dopasowane. Poza Aeropressem, tak naprawdę potrzebna jest ci tylko dobra kawa, własny kubek oraz oczywiście wrzątek! Aby uzyskać najlepsze walory smakowe, najlepiej wyposażyć się w świeżo paloną kawę dobrej jakości.

Jak przygotować kawę w Aeropressie?

Zaparzyć kawę w urządzeniu można na dwa sposoby – klasyczny oraz odwrócony, inaczej nazywany invert. Tradycyjna metoda polega na włożeniu papierowego filtra do sitka, a następnie zakręceniu sitka na cylindrze. Pamiętajmy, aby uprzednio przelać filtr wodą, by pozbyć się smaku papieru i nawilżyć go dla lepszej przyczepności. Następnie należy wsypać zmielona kawę do cylindra, używając w tym celu dołączonego do zestawu lejka. Ilość i rodzaj kawy jakiej użyjemy, zależy od naszych indywidualnych preferencji. Kolejnym krokiem jest umieszczenie lejka na kubku, do którego trafi kawa i umieszczenie na nim cylindra. Początkowo nalej do Aeropressu taką ilość wody, aby zakryła ona jedynie wsypaną do cylindra, mieloną kawę. Do wstępnego parzenia woda powinna mieć temperaturę między 79-85 stopni Celsjusza. Po zalaniu zamieszaj kawę aby mieć pewność, że woda przedostała się do dna cylindra. Zalej kawę gorącą wodą. Jeśli kawa wchłonęła wodę, odczekaj 30 sekund, a następnie dodaj pozostałą część wody. Zalewanie kawy powinno zająć około 20 sekund. Ponownie zamieszaj kawę mieszadłem, nałóż tłok na cylinder i zacznij delikatnie go naciskać do dołu. Dopchnij tłok do dna cylindra, aż cały płyn przeleje się do kubka. Proces powinien zająć około 40 sekund. Zamieszaj kawę i ciesz się idealnym smakiem uzyskanego napoju!