Opublikowano

Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne?

jak-dbac-o-drewniane-akcesoria-kuchenne

Nie ulega wątpliwości, że aby drewniane akcesoria kuchenne służyły przez długi czas, koniecznie trzeba o nie odpowiednio zadbać. Do najpopularniejszych przyborów tego typu należą deski do krojenia, łopatki, łyżki, wałki do ciasta. Znajdziemy je niemal w każdym domu. Nie każdy jednak wie, jak dbać o drewniane akcesoria oraz jak je konserwować.

Spis treści:

  • Jak zadbać o drewniane akcesoria kuchenne?
  • Jak pielęgnować drewniane przybory kuchenne?

Z wpisu dowiesz się, jak prawidłowo dbać o drewniane akcesoria kuchenne, aby na długi czas zachowały swój pierwotny wygląd.

Jak zadbać o drewniane akcesoria kuchenne?

Drewniane przybory kuchenne są niezastąpione w każdej kuchni. Do najczęściej wybieranych należą łopatki, które pozwalają na wygodne mieszanie dań na patelni, łyżka z drewna do sosów czy sałatek. Popularnością cieszą się także deski do krojenia oraz wałki do ciast. Drewniane akcesoria do kuchni pasują dosłownie do każdego wnętrza. Dodatkowo można dokupić chochle, tłuczki, widelce, mątewki, szczypce kuchenne i wiele więcej. Aby służyły jak najdłużej, koniecznie trzeba o nie zadbać. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów.

Co jakiś czas należy wykonać konserwację drewnianych akcesoriów. Na szczęście można do tego wykorzystać produkty, które najczęściej mamy już w wyposażeniu. Przygotuj: oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, sok z cytryny, sodę oczyszczoną, sól i wodę. Przybory kuchenne najlepiej konserwować przed pierwszym użyciem. Jeśli jednak chcesz zakonserwować akcesoria, których używasz od jakiegoś czasu, również możesz to zrobić.

Przed pierwszym użyciem drewnianych akcesoriów, natrzyj je oliwą z oliwek. Następnie rozłóż przybory na ściereczce i pozostaw do wyschnięcia. Gdy będą one suche, należy powtórzyć tę czynność. Tego typu impregnacja sprawia, że drewno nie jest już tak chłonne. Nie będzie zatem pochłaniać intensywnych zapachów czy zmieniać koloru. Nieco się przyciemni, jednak będzie wyglądać piękniej. Drewnianą łyżkę czy łopatkę można także zanurzyć w occie jabłkowym na całą noc. Następnego dnia wystarczy osuszyć je ręcznikiem. Ocet zadziała podobnie jak oliwa.

Jak pielęgnować drewniane przybory kuchenne?

Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne na co dzień? Po każdym użyciu danego przyboru należy dokładnie go umyć i osuszyć. Nie można chować mokrych akcesoriów do szuflady. Zabronione jest także ich mycie w zmywarce. Nadmiar wody oraz detergenty w zmywarkach szkodzą drewnu. Wszelkie przybory najlepiej być od razu, aby uniknąć gromadzenia się brudu w szczelinach. W celu pozbycia się nieprzyjemnego zapachu z drewnianych przyborów, należy natrzeć je sokiem z cytryny.

Często uporczywym problemem bywa pozbycie się reszek ciasta, które przyklejają się do drewnianego wałka. Można je usunąć za pomocą soli. Wystarczy nasypać sól na wałek i pocierać dłonią. Chcąc uchronić przybory od pleśnienia, przecieramy je szmatką nasączoną octem i pozostawić do wyschnięcia.

Mimo impregnowania, z czasem na przyborach z drewna mogą pojawić się zabrudzenia. Plamki te można usunąć, korzystając z roztworu sody oczyszczonej. Dokładnie oczyszczamy akcesoria, a następnie zanurzamy je w roztworze sody oczyszczonej na całą noc.