Opublikowano

Jak pielęgnować noże? Ostrzenie, mycie, przechowywanie.

Kiedy dokonasz już zakupu swoich wymarzonych akcesoriów do cięcia i szatkownia, z pewnością zadasz sobie pytanie – jak mam je pielęgnować, aby były ze mną jak najdłużej? Jak powinna przebiegać odpowiednia pielęgnacja noży? Odpowiedzi na to pytanie udzielimy w poniższym wpisie.

Spis treści:

  • Ostrzenie noży
  • Mycie noży
  • Przechowywanie noży

Z wpisu dowiesz się wszystkiego o poprawnym ostrzeniu noży, odpowiedniej technice mycia noży oraz w jaki sposób je przechowywać, tak aby nie traciły swoich właściwości.

Ostrzenie noży

Aby krojenie było jak najbardziej przyjemne i ekonomiczne, ważne jest aby noże były poprawnie naostrzone. Możemy to osiągnąć za pomocą odpowiedniej ostrzałki. Niektórzy producenci noży, mają w swojej ofercie specjalnie dedykowane ostrzałki. Jeśli nie, możemy wtedy sięgnąć do ostrzałek które oferuje nam rynek. Znajdziemy ostrzałki o różnym stopniu szorstkości oraz wyprofilowaniu. Jak poprawnie dobrać gradację ostrzałki do rodzaju noża? Według poniższego schematu gradacji:

  • 200-400 do ostrzenia stępionych noży w stopniu znacznym
  • 600-800 do ostrzenia noży stępionych w stopniu lekkim, do regularnego stosowania
  • 1000-1200 ostrzenie wygładzanie powierzchni stali z najdrobniejszych chropowatości

Najlepiej zdecydować się na ostrzałkę która będzie zawierała co najmniej dwa lub wszystkie trzy gradacje. Jak chodzi o kształt ostrzałki powinniśmy się kierować najważniejszymi cechami w kolejności od najistotniejszej: wygody trzymania, stabilnego mocowania do podłoża, i odpowiednio wyprofilowane szczeliny na nóż. Cały proces musi się odbywać stabilnie i bezpiecznie, abyśmy nie narazili się na uszkodzenie ostrym nożem! Ostrzenie powinno odbywać się delikatnie i z uwagą, a także pod odpowiednim kątem ułożenia ostrza względem powierzchni ostrzałki. Znajdziemy na rynku także ostrzałkę elektryczną. Jednak jest ona przeznaczona do ostrzenia bardzo zużytych noży i na tyle mocna, że do użytku domowego zdecydowanie wystarczy nam ostrzałka manualna.

Mycie noży

Przede wszystkim, nie należy bezpośrednio po użyciu wkładać noża do wody. Najsprawniejszą techniką czyszczenia noża jest pozbycie się wilgotną szmatką lub miękką stroną gąbki, resztek jedzenia z ostrza. Następnie wytarcie suchą szmatką/ręcznikiem ostrza do sucha. Podczas leżakowania w pełnym zlewie ostrze może być narażone na styczność z innymi narzędziami kuchennymi co może powodować jego rysowanie i ubytki. 

Czy noże kuchenne można myć w zmywarce? Odpowiedź brzmi: nie. Tak jak wspomniano wcześniej, bezpośrednie sąsiedztwo z innymi sprzętami kuchennymi, może powodować uszkodzenie noża. Stały kontakt z wodą podczas mycia w zmywarce też nie działa na korzyść pielęgnacji noży. Mycie noży w zmywarce może powodować korozję stali nierdzewnej. Nie powinno się myć noża w zmywarce zwłaszcza w momencie, kiedy posiada on drewniane elementy. Jeżeli zdecydujemy się umyć nóż w zmywarce, robimy to na własne ryzyko i odpowiedzialność.

Przechowywanie noży

Jak przechowywać noże w kuchni? Niestety popularny sposób przechowywanie noży w szufladach jest niepoprawny. Noże najlepiej przechowywać z dala od innych metalowych narzędzi kuchennych. Każdy z noży powinien znajdować się  odosobnieniu. Idealnie sprawdzą się rozwiązania takie jak:

  • listwa magnetyczna, do której mocujemy ostrza noży
  • stojak na noże, z osobnymi żłobieniami na każdy nóż
  • stojak wpuszczany w blat, pozwoli zaoszczędzić miejsce
  • specjalny organizer do szuflady, oddzielający noże od siebie
  • pokrowce na ostrza, z którymi bez przeszkód możemy włożyć nóż do szuflady

Mamy nadzieję, że ten wpis pomoże wam odpowiednio pielęgnować swoje noże!