Opublikowano

Jak wybrać nóż kuchenny?

Jaki nóż kuchenny wybrać?

Wybór odpowiedniego noża wbrew pozorom wcale nie jest taki prosty. Noże kuchenne wykonywane są z rozmaitych materiałów, wyróżniają się różną ostrością, mają inne przeznaczenie.

Nawet o najlepsze noże trzeba odpowiednio zadbać. To podstawowe narzędzie pracy wykorzystywane przy przygotowywaniu praktycznie każdej potrawy. Wysokiej jakości noże gwarantują świetne efekty krojenia i sprawiają, że wykonywanie codziennych kuchennych czynności jest łatwiejsze. Jak wybrać nóż kuchenny? Wyjaśniamy!

Spis treści:

  • Jak wybrać odpowiedni nóż kuchenny?
  • Czym kierować się, kupując noże kuchenne?
  • Jakie noże są do wyboru?

Z wpisu dowiesz się, czym się kierować, kupując nóż kuchenny, jakie noże są do wyboru oraz czym się charakteryzują.

Jak wybrać odpowiedni nóż kuchenny?

W ofercie można znaleźć naprawdę wiele rodzajów noży. Nic dziwnego, że czasem łatwo się pogubić. Niektóre noże kosztują kilkanaście złotych, z kolei najdroższe mogą kosztować nawet kilka tysięcy. Skąd taka różnica w cenie? Czy wybierając tańszy nóż, musimy liczyć się z tym, że będzie on bezużyteczny? Niekoniecznie. Aby wybrać wysokiej jakości nóż kuchenny, należy najpierw ocenić, do czego chcemy go używać oraz jak zamierzamy o niego dbać. Niekoniecznie dobry nóż to taki, który jest najdroższy. Niektóre modele mogą wymagać specjalistycznego traktowania, np. oliwienie, ostrzenie na kamieniu z zachowaniem kątów. Zdarza się, że nie można ich myć w zmywarce.

Często niska cena noży dostępnych w sieciówkach kusi. Dobrze wyglądają, kosztują kilka złotych. Odradza się jednak kupowanie takich noży kuchennych. Dlaczego? Są one wykonane z walcowanego arkusza blachy, wybijane wykrojnikami, często nawet nie są hartowane. Niska cena jasno mówi o tym, że nóż jest wykonany po prostu z materiałów tanich. Na cenę noża wpływa głównie jakość ostrza. Jeśli będzie ono kiepskie, nóż utrudni pracę w kuchni. To po prostu pieniądze wyrzucone w błoto. Takiego noża nie da się nawet naostrzyć.

Czym kierować się, kupując noże kuchenne?

Wybierając nóż kuchenny, kieruj się przede wszystkim częstotliwością wykonywania prac kuchennych. Jeśli zawodowo zajmujesz się gotowaniem, zainwestuj w najlepsze noże, aby mieć przyjemność z korzystania z nich. Niektórym wystarczą ok. 2 noże, gdyż za ich pomocą są w stanie wykonać niemal każdą kuchenną czynność. Inni potrzebują osobnych noży do chleba, sera, mięs, ryb. Kluczowa jest oczywiście jakość. Im lepsza jakość materiału, tym dłużej nóż będzie służyć. Bardzo ważne jest również to, jak dbamy o noże. Regularne ostrzenie to absolutne minimum.

Jakie noże są do wyboru?

Do wyboru są noże ze stali wysokowęglowej. Są to noże rdzewiejące. Można je łatwo i szybko naostrzyć. Wszystkie stalowe noże myje się ręcznie. Po umyciu, wycieramy je do sucha. Noże z dużą zawartością węgla trzeba impregnować olejem jadalnym.

Popularne są noże ze stali nierdzewnej. Trzeba jednak mieć świadomość, że żaden nóż nie jest w stu procentach nierdzewny. Ostrza tego typu są pokryte warstwą stali z domieszką np. wanadu lub molibdenu, które zapobiegają korozji. Noże te trzeba na bieżąco ostrzyć.

Jeśli nóż ceramiczny jest dobrze naostrzony, będzie tępić się znacznie wolniej niż nóż stalowy. Niezbędna jest jednak ostrzałka do noży ceramicznych.