Opublikowano

Kawiarka – jak wybrać?

Jeśli kawa to Twój ulubiony napój, a przy okazji szukasz stylowego, praktycznego i ponadczasowego wyposażenia kuchni – wybierz kawiarkę idealną. Kawiarka to nie tylko tańsza alternatywa ekspresu, to także doskonały i głęboki aromat świeżo parzonej kawy. Kawiarki możecie znać również pod nazwami mokka lub makinetka. Kawiarka – jak wybrać? Z jakich materiałów produkuje się kawiarki? Jak parzyć kawę przy pomocy kawiarki? Jaką pojemność kawiarki wybrać?

Spis treści:

  • Kawiarka – jak wybrać?
  • Z jakich materiałów produkuje się kawiarki?
  • Jak parzyć kawę przy pomocy kawiarki?
  • Jaką pojemność kawiarki wybrać?

Z poniższego tekstu dowiesz się m.in. jaką kawiarkę najlepiej wybrać, z jakich materiałów produkowane są obecnie kawiarki, jak parzyć kawę przy pomocy kawiarki, a także jaką pojemność kawiarki wybrać.

Kawiarka – jak wybrać?

Smak kawy przygotowanej w kawiarce zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wśród najpopularniejszych kawiarek znajdują się te aluminiowe, należy jednak zawsze zwracać uwagę na jakość i przeznaczenie aluminium tak, aby nie zmieniał on smaku i zapachu napoju. Aluminiowe kawiarki są lekkie i niezwykle trwałe. Droższą alternatywą dla tych urządzeń są kawiarki ze stali nierdzewnej. Jeżeli szukamy niezwykłego wyglądu – wybierzmy ceramiczne produkty. Wybierając odpowiedni model, zwróć uwagę na to, do jakiego typu kuchenki jest przystosowany – większość pasuje do gazowego, ale nie każdy działa na indukcyjnym. 

Z jakich materiałów produkuje się kawiarki?

Wciąż rosnąca popularność kawiarek sprawia, że producenci wprowadzają a rynek wciąż nowe modele, kształty oraz wymiary produktów. Najbardziej charakterystyczne, bo znane od dawna są kawiarki zrobione z aluminium. Są one łatwe w utrzymaniu czystości oraz niezwykle trwałe. Ciekawym rozwiązaniem okazały się również kawiarki, w których główny pojemnik zrobiony jest z ceramiki. Tworzywo z których wykonywane są kawiarki nadaje im również charakterystyczny kształt. Stalowe są gładkie i okrągłe, podczas gdy aluminiowe kawiarki mają charakterystyczny kanciasty kształt.

Jak parzyć kawę przy pomocy kawiarki?

Parzenie kawy w kawiarce charakteryzuje się prostotą i szybkością w wykonaniu. Dlatego właśnie produkty te zyskały popularność na całym świecie . Na dole urządzenia znajduje się pojemnik, który należy wypełnić czystą wodą. W środkowym pojemniku znajduje się filtr, do którego umieszczamy kawę. Ważne, aby ilość kawy była odpowiednia oraz żeby nie ugniatać nadwyżki kawy łyżeczką. Ugniatanie kawy sprawia, że aromat nie jest tak pełny i wyrazisty. Gotową do pracy kawiarkę należy ustawić na palniku – w zależności od jej rodzaju może to być palnik gazowy lub płyta indukcyjna. Kiedy po około 5 minutach usłyszymy charakterystyczne syczenie, oznacza to, że kawa jest gotowa. Jeśli chcemy w pełni cieszyć się aromatem i jakością kawy, należy wybierać te, które są szczególnie polecane do kawiarek. Optymalnym rozwiązaniem jest wykorzystanie świeżo palonej kawy, której aromat bardzo intensywny i wyrazisty.

Jaką pojemność kawiarki wybrać?

Istotnym parametrem przy wyborze idealnej dla nas kawiarki jest jej pojemność. W zależności od tego, ile kaw chcemy przygotować w jednym momencie, tak dużą pojemność należy wybrać. Na rynku możemy znaleźć kawiarki przeznaczone na zaparzenie od 1 do 18 filiżanek za jednym razem. Warto jednak pamiętać, że podawana przez producenta pojemność w filiżankach dotyczy filiżanki espresso, czyli 50 ml naparu. Jeśli chcemy wypić duży kubek kawy – kawiarka powinna być większej pojemności. Jeśli kubkiem kawy z mlekiem ma się raczyć dwójka osób, to najlepiej wybrać kawiarkę na 9-10 filiżanek. Te większe będą odpowiednie dla większej liczby domowników lub gości. Ponadto nie kupujmy kawiarki na zapas. Oznacza to, że wybierając kawiarkę na 10 filiżanek espresso,  nie przygotujesz w niej  tylko 1 filiżanki. Do dolnego zbiornika należy wlać określoną ilość wody, by zawór bezpieczeństwa mógł spełniać swoją funkcję.