Nóż do krojenia mięsa - jaki wybrać?

Kategoria
Nóż do krojenia mięsa - jaki wybrać?

Jeżeli planujemy wyposażyć swoją kuchnię w profesjonalny zestaw noży szefa kuchni, warto dowiedzieć się jak najwięcej o przeznaczeniu każdego z nich. Zestawy noży kuchennych składają się na kilkanaście noży o różnych wielkościach i kształtach ostrza – gładkich lub ząbkowanych. Każdy z nich jest przeznaczony do przygotowywania innego rodzaju składników. Brak znajomości używania poszczególnych noży, może spowodować problemy z odpowiednim przygotowaniem posiłku. Jednym z rodzajów noży, są noże do krojenia mięsa. Noże dzielimy według przygotowania mięsa surowego oraz mięsa gotowanego. Innego rodzaju noża używa się do cięcia mięsa gotowanego, a innego do filetowania surowego mięsa. Jaki nóż do krojenia mięsa wybrać? Odpowiadamy.

Spis treści:

  • Jakie noże kuchenne wybrać do obróbki mięsa?
  • Nóż do mięsa – specjalne cechy
  • Nóż do trybowania mięsa
  • Nóż do mięsa surowego
  • Nóż do mięsa Fiskars
  • Nóż do siekania mięsa
  • Nóż do filetowania mięsa

We wpisie dowiesz się, jakie noże kuchenne wybrać do obróbki mięsa, czym cechuje się profesjonalny nóż do mięsa i jak wygląda nóż do trybowania mięsa. Przeczytasz także jak wygląda nóż do mięsa surowego, do siekania oraz filetowania mięsa.

Jakie noże kuchenne wybrać do obróbki mięsa?


Każdy nóż do mięsa składa się z ostrza, rączki i trzpienia, który jej schowany wewnątrz rączki. Głownia i ostrze noża są przeważnie wykonane ze stali, zaś rączka z drewna, stali lub tworzywa. Najlepszej jakości nóż jest wykonany z jednego kawałka, wysokiej jakości stali. Podczas zakupu noży kuchennych, zwracajmy uwagę na jakość wykonania produktów oraz renomę producenta. Idealny nóż szefa kuchni powinien być przedłużeniem ręki kucharza i być maksymalnie wygodny. Nóż do krojenia mięsa powinien być odpowiednio wyważony, co możesz sprawdzić opierając nóż na palcu w miejscu zbiegu ostrza i rękojeści. Jeśli nóż utrzyma się z pozycji poziomej – jest prawidłowo wyważony.

Nóż do mięsa – specjalne cechy


Nóż do mięsa gotowanego, posiada długie ostrze z zaokrągloną końcówką. Dzięki temu, możemy pokroić wędliny w równe i cienkie plastry. Do krojenia mięsa gotowanego jak np. stek, stosuje się nóż o ostrzu zakończonym ząbkami. Do dzielenia gotowanego mięsa drobiowego np. kurczaka, kaczki czy gęsi, warto wyposażyć się w specjalne nożyce do drobiu. Ułatwiają one porcjowanie mięsa na skrzydełka, nóżki i piersi, w szybki i wygodny sposób.

Nóż do trybowania mięsa


Nóż do trybowania mięsa ze stali nierdzewnej, ma charakterystyczny, lekko wygięty kształt ostrza, zwężający się ku końcowi. Służy on do filetowania mięsa – głównie do jego oczyszczania z kości oraz włókien. Ostrze noża do trybowania, powinno być wykonane z wysokiej jakości stali. Nóż do trybowania, umożliwia precyzyjne oddzielenie mięsa od kości pod każdym kątem.

Nóż do mięsa surowego


Nóż kuchenny do mięsa surowego cechuje się głownią w wąskim i spiczastym kształcie. Taki kształt zakończenia noża umożliwia cięcie mięsa, w nawet najtrudniej dostępnych miejscach i oddzielenie mięsa od kości. Nóż do mięsa surowego występuje w dwóch wersjach: elastycznej i sztywnej. Elastyczne ostrze do mięsa surowego, sprawdza się do filetowania ryb oraz drobiu. Sztywne ostrze, służy do oddzielania mięsa od kości i używa się go do przygotowywania mięsa wołowego, wieprzowego, baraniny i dziczyzny.

Nóż do mięsa Fiskars


Noże do mięs marki Fiskars cechują się innowacyjnym wzornictwem oraz wysoką funkcjonalnością. Noże Fiskars posiadają ergonomicznie zaprojektowane rękojeści z antypoślizgową powłoką, która zapobiega wyślizgiwaniu się noży podczas przygotowywania mięsa – niezależnie od kąta cięcia. Noże do cięcia mięsa Fiskars pozwalają precyzyjnie poszatkować produkty spożywcze, przy wykonywaniu jak najmniejszej ilości ruchów.

Nóż do siekania mięsa


Nóż do siekania mięsa to inaczej tasak, który cechuje się charakterystycznym prostokątnym kształtem ostrza. Jego ostrze jest takiej samej szerokości, na całej długości noża. Taka budowa noża pozwala na szybkie i łatwe ćwiartowanie mięsa, bez użycia siły. Przy użyciu tasaka, możemy ćwiartować mięso na bardzo małe lub większe kawałki. Tasak świetnie radzi sobie także z krojeniem kości. Tępą stroną tasaka możemy także rozbijać włókna mięsa jak tłuczkiem.

Nóż do filetowania mięsa


Nóż do filetowania mięsa to precyzyjny ulubieniec kucharzy, specjalizujących się w przygotowywaniu dań mięsnych. Niezwykle łatwo tnie on włókna mięsa, nie powodując szarpania jego krawędzi. Uzyskane kawałki są więc jednolite i gładkie na brzegach. Za jego pomocą, łatwo uzyskać kawałki o identycznej wielkości. Wąskie, giętkie ostrze noża do filetowania, idealnie oddziela mięso od kości o nieregularnym kształcie.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *