Opublikowano

Pojemniki próżniowe – wysoka higiena wewnątrz lodówki

Zachowanie wysokiej higieny wewnątrz lodówki, to szczególnie ważny temat w czasach panującej pandemii. Jedzenie przyniesione ze sklepu, powinno być specjalnie oczyszczone i przygotowane, zanim włożymy je do lodówki. Od warunków w jakich przechowujemy jedzenie uzależniony jest smak, zapach i ogólna jakość przygotowywanych przez nas potraw. Warto dłużej zastanowić się nad ułożeniem produktów w lodówce oraz sposobie ich zamknięcia. Dobrze zabezpieczone jedzenie dłużej nadaje się do spożycia, a co za tym idzie, rzadziej przyczyniamy się do marnowania zakupionej żywności. Jak układać jedzenie w lodówce? Dlaczego warto zainwestować w dobrej jakości pojemniki próżniowe? Odpowiadamy.

Spis treści:

  • Ile stopni powinno być wewnątrz lodówki?
  • Jak układać jedzenie w lodówce?
  • W czym przechowywać żywność?

We wpisie dowiesz się jaka temperatura powinna panować wewnątrz lodówki, aby zapewnić jak najlepsze przechowywanie jedzenia w lodówce, przeczytasz jak powinno się poprawnie układać jedzenie w lodówce, oraz w czym powinno się je przechowywać.

Ile stopni powinno być wewnątrz lodówki?

Temperatura w lodówce powinna wynosić pomiędzy 0-5 stopni Celsjusza, aby zapobiec nadmiernemu zamrożeniu jedzenia oraz rozwojowi drobnoustrojów na jego powierzchni. Najlepsze warunki do przechowywania produktów spożywczych wewnątrz lodówki, to okolice 2-3 stopni Celsjusza. Pomimo ustawienia odpowiedniej temperatury wewnątrz lodówki, w praktyce, w poszczególnych jej partiach będzie ona zróżnicowana. Jest to uzależnione od faktu, iż zimne powietrze będzie opadało na jej dno, a ciepło unosiło się ku górze.

Jak układać jedzenie w lodówce?

Niebagatelne znaczenie ma fakt, na którą półkę w lodówce odłożymy dany produkt. Na dolnej półce, na której panuje najniższa temperatura, należy przechowywać produkty o największej tendencji do psucia, takie jak surowe mięso oraz ryby. Środkowe półki powinny być przeznaczone na wszelkie produkty mleczne typu: jogurty, śmietany, masła czy twarogi. Na środkowej półce powinno się kłaść ser żółty, wędlinę a także gotowe potrawy, jak zupa czy gotowane drugie dania. Na najwyższej półce lodówki przechowujemy słoiki z przetworami, dżemami i innymi produktami, które nie potrzebują silnego ochłodzenia by długo utrzymywać świeżość. Na drzwiach lodówki panuje wyższa temperatura, dlatego na nich umieszczamy kartony z mlekiem i wszelkiego rodzaju soki owocowe. To także dobre miejsce na produkty o długiej dacie przydatności do spożycia, jak majonezy, musztardy i ketchupy.

W czym przechowywać żywność?

Najlepszym sposobem przechowywania żywności w lodówce, jest stosowanie pojemników próżniowych. W przeciwieństwie do klasycznego pojemnika na żywność, znacznie wydłużają one świeżość umieszczonych wewnątrz produktów. Jest to możliwe dzięki usunięciu powietrza z pojemnika, które jest głównym czynnikiem powodującym psucie się jedzenia. Pojemniki próżniowe zabezpieczają wartości odżywcze i witaminy, znajdujące się we wszelkich produktach spożywczych. Pojemnik pozwoli także na zabezpieczenie jedzenia przed zapachami pochodzącymi z wnętrza lodówki. Pojemniki próżniowe są niezwykle łatwe w czyszczeniu i pomagają skutecznie zaoszczędzić miejsce w lodówce.